Skip to content
Husholdningsapparater og hvidevarer
Logg på / Registrer

Køleskabe og frysere tips og råd

Et godt køleskab skal indeholde masser af madvarer – og teknik, som holder dem friske.

En sund kost handler både om, hvad du køber, og hvordan du opbevarer maden. Det gælder både om at bevare vitaminer og næring. Med VitaFresh-systemet holdes frugt og grønt frisk i op til tre gange længere tid. Du undgår at smide mad ud, hvilket er godt for miljøet.

Læs mere om VitaFresh

Prøv dine nye Bosch hvidevarer derhjemme i 100 dage.

Vi vil være sikre på at du er tilfreds, ellers kan du returnere produktet. Bliv medlem af MyBosch og registrer dit nye Bosch-produkt senest to uger efter købet, så har du 100 dage til at finde ud af om du er 100 % tilfreds.

Læs mere
Hav det ikke for varmt i køleskabet.

Indstil temperaturen i køleskabet på maks. 4 °C, vi anbefaler 2–4 °C for bedste opbevaring af ferske råvarer. Kød, fisk og skaldyr skal ikke opbevares ved højere temperaturer end 4 °C, gerne lavere. Hvis køleskabet har køleblæser fordeles kulden jævnt i skabets åbne del, og du kan placere varerne frit. Uden køleblæser skal du tænke på at der er varmest øverst i køleskabet og i køleskabsdøren. Der er koldest nederst i den åbne del.

Placering af mad (for køleskabe uden køleblæser).
  • Øvre del af køleskabet (4° og 6°C): Det er det varmeste område: Optimal opbevaring af ost, yoghurt, fløde og smør.
  • Nedre del af køleskabet (mellem 0° og 4 °C): Det er pladsen, som er dedikeret til grøntsager, salat og frugt. Hvis grøntsagsskuffen har en luftfugtighedsregulering, bør du sørge for at anvende den. Denne funktion kan forlænge holdbarheden på dine madvarer markant.
  • Øvre del af døren (mellem 4° og 8°C): Optimal opbevaring af æg og smør.
  • Nedre del af døren (mellem 4° og 6°C): Optimal opbevaring af syltetøj, krydderier, mælk og drikkevarer.
Tøm frugtskålen.

Lidt synd for den flotte frugtskål, men faktum er at appelsiner, pærer, æbler, vindruer, bær og jordbær har det bedst i køleskabet. I køleskabet trives også gulerødder, radiser, kål, salat, løg, friske bønner, svampe, hvidløg, asparges og spinat. Tomater opbevares derimod bedst uden for køleskabet – så smager de af meget mere. Opbevar gerne kartofler og løg sammen. Det gør at kartoflerne holder længere. Og svampe skal opbevares i en luftig papirpose, aldrig i plastikpose.

Storindkøb?

Hvis du har en knap til Superkøl på dit køleskab, så brug den flittigt, når du fylder køleskabet op med mange nye kølevarer, efter at du har handlet storindkøb eller tilberedt meget mad, der skal på køl. Køleskabet sænker da sin temperatur nogle grader for at reducere risikoen for at allerede eksisterende kølevarer tager skade af høje temperaturer i skabet. Når temperaturen igen er stabil i køleskabet, går det automatisk tilbage til den normale indstilling.

Superfrys.

Hvis du har behov for at fryse store mængder mad på én gang, så tryk knappen for Superfrys ind. Derved sænkes temperaturen, og din mad fryses hurtigere ned. Den lave temperatur holdes i seks timer, og går derefter automatisk tilbage til den tidligere valgte indstilling.

Hvilken temperatur skal du have i din fryser?

Vi anbefaler, at du har -18 °C eller koldere. Overbelast ikke fryseren ved at lægge varm mad i den! Lad maden afkøle først, og luk beholdere og fryseposer ordentligt.

Hvor længe holder maden i fryseren?
  • Fed fisk: 2-3 måneder
  • Mager fisk: 6-12 måneder
  • Magert kød, oksekød: 8-12 måneder
  • Svinekød: 4-6 måneder
  • Bær og frugt med sukker: 1 år
  • Blancherede grøntsager: 1 år
  • Brød: 1 år
Frysning af store portioner.

Pak så lufttæt som muligt i plast- eller glasbeholder. Gør kødfarsen eller retten flad for at få det til at fryse hurtigt. Det forebygger også dannelsen af iskrystaller, der ellers kan gøre maden tør. Husk også at datomærke, så du ved hvor længe, maden har ligget i fryseren!

Optø frossen mad køligt!

Hvis madens overfladetemperatur kommer over +8°C bliver den modtagelig over for bakterieangreb. Dette gælder alle letfordærvelige fødevarer, både friske og optøede. Derfor er det sikrest at optø frossen mad i køleskab eller et andet køligt sted. Du hjælper også køleskabet med at spare på energien!