Gå til indholdet
Gratis fragt på hvidevarer & husholdningsapparater.
Husholdningsapparater og hvidevarer
Logg på / Registrer

Sig nej til madspild! Sådan optimerer du din madopbevaring og passe bedre på resterne.

På Bosch er vi drevet af at udvikle løsninger på virkelige problemer i hverdagen. Store som små. To af de største problemer, vi står over for lige nu, er holdbarhed og helbred. Vi ønsker derfor at gøre det nemmere og sjovere for alle at leve et sundere og mere bæredygtigt liv. Hvad madopbevaring angår, og hvordan man undgår madspild, gælder princippet om ”mange bække små”. Det er i hverdagen og i de små ting, at forandringen finder sted. Og her kan vi sammen spille en afgørende rolle. Se selv, tallene lyver ikke:

Madopbevaring, der reducerer madspild

Madspild i tal.

Det her er virkelig ikke noget lille problem: 1,3 milliarder ton mad går helt unødvendigt til spilde hvert år1. Samtidig med at folk sulter, smider vi ubeskrivelige mængder god og næringsrig mad ud. Eller sagt på en anden måde, anslået 30 % af al den mad, der produceres årligt, går tabt2.

Tænk på al den frugt, grøntsager og rester, der ligger rundt om i køleskabe i dag, uden at blive brugt. I Europa og USA smider vi mellem 95 og 115 kg mad ud pr. person om året. Det er af flere grunde helt unødvendigt: Du bruger unødvendige penge på mad, mennesker arbejder forgæves, og ressourcer investeres nyttesløst for at producere den. Sidst, men ikke mindst påvirker madspildet klimaforandringerne negativt. Ca. 4,4 gigaton drivhusgasser udledes årligt i atmosfæren, hvis man alene tæller drivhusgasser, der knytter sig direkte til madspild3. Det svarer til udledning fra 2,2 milliarder biler. Det er enorme tal, vi taler om. Og det kan næsten føles for stort til at håndtere. Men det der giver håb er, at vi alle med små midler kan reducere vores madspild i hverdagen og sammen gøre en stor forskel.

Sammen kan vi gøre en forskel – reducer madspildet!

Køb klogere ind!

Vi handler alle sammen sultne, stressede og uden plan indimellem. Nøglen ligger at lade være med at gøre det for tit. Forsøg at styre dine indkøb og læg en plan for, hvordan du vil opbevare dine madvarer for at opnå så lang holdbarhed som muligt.

Begynd med at lægge en ugeplan. Hvad vil du spise? Prøv at finde på retter som indeholder nogenlunde de samme ingredienser. Kig i køleskabet og i fryseren, tit finder du ting, du havde glemt, du allerede havde. Prøv helt enkelt at undgå at købe ting med hjem, som du allerede har i forvejen. Lav lister! Køb kun det du mangler. Og køb kun det, du skal bruge til ugens opskrifter. Hvis det her lyder specielt besværligt, kan vi anbefale et af vores køleskabe med kamera . Så kan du via Home Connect-appen altid se, hvad du har hjemme i køleskabet.

Følger du disse tips, vil du begrænse unødvendige indkøb og dermed reducere dit eget madspild.

Så tænk med hjernen og ikke med maven. Køb ikke ind, når du er sulten!

God madopbevaring reducerer madspild!

Først ind, først ud.

En anden, men effektiv måde at reducere madspild på, er at organisere og holde god orden i køleskabet. Gør det til en regel, at du placerer dine seneste indkøb bagest, og at varer med kortere holdbarhed står forrest. Vi gentager: Længst holdbarhed, længst tilbage. Kortest holdbarhed, frem foran. Gør du køleskabet rent med jævne mellemrum, får du udover et lækrere køleskab også en bedre idé om, hvad du skal have spist, før det bliver dårligt.

Forlæng madens holdbarhed med vakuumopbevaring.

Forlæng holdbarheden af tilberedt mad.

Ud over at planlægge dine indkøb kan du yderligere reducere dit madspild ved at tænke længere frem: Tilbered meget på en gang og opbevar det på en måde, så du sparer både tid og ressourcer. Desuden er det jo meget rart ikke at skulle lave mad helt fra bunden hver gang. Hvad opbevaring angår, har vi på Bosch stor erfaring og meget at bidrage med. Vi er ganske enkelt eksperter i at forlænge holdbarheden af din frugt, dine grøntsager og øvrige madvarer. Køleskab og fryser er indlysende eksempler, men nu kan vi også hjælpe dig med Bosch vakuumopbevaring. Stavblendere og blendere med vakuumfunktion. Blenderne har et integreret vakuumsystem, som gør at du kan lave smoothies, supper og andet under minimal kontakt til ilt (som fremskynder nedbrydningsprocessen). Og med en fleksibel slange kan du bruge blenderen til at vakuumpakke maden i praktiske vakuumposer og opbevaringsbokse.

Stavblenderen forvandler du nemt og hurtigt til en vakuummaskine ved at klikke på den tilhørende pumpe. Du kan vakuumpakke og opbevare maden i særlige bokse og lynlåsposer med tilpassede ventiler. Perfekt for dig, der vil forvandle gårsdagens rester til dagens madpakke på jobbet.

Det er bare at lægge maden i vakuumposen eller -boksen, suge luften ud, lægge den i køleskabet eller fryseren og varme op, når den skal spises. Udover at forlænge madens holdbarhed holder vakuum også på smags- og næringsstoffer i frugt og grønt.

En anden ting, som vakuum kan hjælpe med, er opbevaring i fryseren. Vakuum modvirker, at der dannes iskrystaller i maden i fryseren. Ved at opbevare maden i portionsstørrelser kan du yderligere mindske risikoen for madspild.

Noget andet du kan overveje, hvis du vil undgå madspild, er vores køleskabe med VitaFresh. Deres 0°C-zoner og system til regulering af fugt holder dine ferskvarer friske op til tre gange så længe.

Lav mad med rester

Få måltiderne til at mætte mere.

Alle kender sikkert til at have et køleskab fuldt af rester og småportioner. Hvad kan man stille op med dem? Ikke så lidt, hvis du er lidt kreativ. Den grillede kylling og grøntsagerne fra weekenden bliver nemt til en god pastaret. Eller frugt og bær, der er blevet overmodne? Opbevarer du dem under vakuum, holder de sig friske op til dobbelt så længe4. Du kan altid redde frugt og bær ved at gøre dem til en god smoothie i en vakuumblender. Gør du det, vil den indeholde op til fem gange så meget C-vitamin5. Og du har dobbelt så god tid til at sætte smoothien til livs, hvis du gemmer den under vakuum.

Læs mere om vakuumopbevaring

1 FAO. 2011. Global food losses and food waste - Extent, causes and prevention. Rome, 29 pp. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf

2. FAO. 2015. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Rome, FAO. http://www.fao.org/3/ai4068e.pdf

3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Food loss and waste in the food supply chain. Nutfruit. 71. 26-27.

4. Opbevaret i køleskab i poser, bokse eller flasker under vakuum sammenlignet med opbevaring uden vakuum. Studie udført af uafhængigt laboratorium 09/2018, 06/2019 og 12/2019. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty.

5. En smoothie mikset i Bosch vakuumblender efter 24 timers opbevaring i køleskab sammenlignet med en smoothie mikset i en blender uden vakuum. Studie af et uafhængigt laboratorium 08/2018. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical faculty.