Du er glad for at bage, men har stadig nogle spørgsmål, som: Hvad er den forskellen mellem overvarme og undervarme, og hvordan fungerer ovntemperaturen? Hvordan ved jeg, om min kage er færdig? Her er nogle svar på et par ting, du altid har ønsket at vide om din ovn.
I traditionelle ovne genereres varmen af varmeelementerne i ovnens loft og bund. Alt efter ovntype, kan varmen indstilles til at komme ovenfra eller nedefra. I dag har de fleste ovne både cirkulerende varmluft og opvarmning i top og bund eller en kombination.
Med varmluft fordeles varmen jævnt, da en blæser konstant cirkulerer den varme luft rundt i ovnrummet, så den når alle dele af det, du tilbereder. Varmluft er forresten ideel til bagning af flere pizzaer samtidig. Men vær forsigtig: retterne kan også hurtigere blive tørre.
I nogle opskrifter opgives kun tilberedningstemperaturen for ovne med over-/undervarme eller med varmluft. Men det har vi en løsning på: Ved at trække 20°C fra over-/undervarmetemperaturen, kommer du ret tæt på den rette temperatur i en ovn med varmluft. Eksempelvis kan over-/undervarme på 200°C indstilles til 180°C i en varmluftovn.
Når du bager, varierer bagetiden og temperaturen for de forskellige dejtyper. Bagværk i høj form, som formkager, skal bage i længere tid end for eksempel småkager. Se ovnens brugsanvisning for at få flere tips og detaljeret information. Vidste du, at du kan få gærdejen til at hæve hurtigere i din ovn? Her er optøningsfunktionen er det bedste valg, fordi den sikrer, at temperaturen ikke bliver for høj for dejen.